300 bin EYT başvuru reddedilecek

Sosyal Güvenlik Uzmanı Sertaç Sedat Köksal, emeklilik başvurusunda bulunanların sistem üzerinde yer alan 'çalışma hayatı' ekranındaki verilerin hatalı olduğunu dile getirdi. Köksal "Sigortalıların yaklaşık 300 bininin başvurusu bu tarz nedenlerle reddedilecek" şeklinde konuştu.

ilave_tediye_nedir

Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, emeklilik dilekçesini mart ve nisan aylarında veren EYT’lilerin maaşlarının eylülde bağlanabileceğini, bayram ikramiyesinin ise ödeneceğini söyledi. Elitaş’ın ifadeleri üzerine konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Sertaç Sedat Köksal, “Her Sosyal Güvenlik Merkezi’nde tahsis servisi bulunmadığı gibi her serviste de yeterli memur bulunmuyor.” şeklinde konuştu. AK Partili Elitaş’ın bu ifadesine yönelik konuşan Köksal, “Sayın Elitaş’ın 6 aylık öngörüsünü rasyonel bir yaklaşım olarak görebiliriz.” yorumunda bulundu.

‘GEÇ SAATLERE KADAR MESAİ YAPIYORLAR’

“Uzmanlaşmış memur sayısı SGK’nın toplam memur sayısının yaklaşık yüzde 10’u kadardır” ifadeleri ile Elitaş’ın açıklamasına değinen Köksal, SGK’nın iş yükünü artırdığını dile getirdi. Köksal, “SGK’nın her biriminde görev alan memurlar canhıraş biçimde gelen müracaatları ilgili servislere yönlendiriyor. Bizler şahidiz memur arkadaşlarımız mesai mefhumu gözetmeksizin vatandaşlarımızın aylıklarını biran evvel alabilmeleri için iftarlarını kurumda açıyor, geç saatlere kadar mesai yapıyorlar. Bu çabaya rağmen Sayın Elitaş’ın 6 aylık öngörüsünü rasyonel bir yaklaşım olarak görebiliriz. SGK’da tahsis memurluğu özel ihtisas gereken bir unvan. Her ne kadar tahsis uzmanlığı diye bir kadro unvanı olmasa da SGK’da göreve başlayan bir memurun bir emeklilik müracaatını sonuçlandıracak bilgi birikimine sahip olması için beş sene geçmiş olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘SGK’NIN İŞ YÜKÜNÜ ARTIRIYOR’

Sosyal Güvenlik Uzmanı Sertaç Sedat Köksal, yapılan düzenlemelerin SGK’nın iş yükünü artırdığının altını çizdi. Köksal, Ekim ve Kasım aylarını işaret ederek şu ifadeleri kullandı: “31 Mayıs’a kadar başvuru yapılacak olan SGK ve Vergi borçlarının yapılandırılması düzenlemesi de SGK’nın iş yükünü artırıyor. Servisler arası memur desteği yapılmasını kısıtlıyor. Kanaatimce peyderpey aylıklar bağlanarak 1.7 milyonuncu kişinin aylığını alması Ekim veya Kasım aylarını bulabilir. Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’ne göre, emekli aylığının 90 gün içinde ödenememesi durumunda SGK tarafından aylık bağlamaya hak kazandığı tespit edilen kişilere, yazılı talepte bulunmaları halinde ilerideki emekli aylığı alacaklarından mahsup edilmek üzere avans ödenebiliyor.”

İSTANBUL VE ANKARA’DA YOĞUNLUK VAR

KARAR’a konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Sertaç Sedat Köksal, Ankara ve İstanbul’da EYT kapsamında yapılan müracaatın yoğunluğunu dile getirdi. 2 milyona yakın EYT’linin yaptığı başvurulardan bahseden Köksal, 3 Mart ile 31 mart tarihleri arasında 1.7 milyon kişi EYT kapsamında emekli olabilmek için gerek e-devlet üzerinden, gerekse bireysel olarak sosyal güvenlik merkezlerine müracaatta bulunarak emeklilik taleplerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na ilettiler. Daha önce de defalarca kez dile getirdiğimiz gibi SGK’nın 1 yıl içerisinde tam kapasite çalışması durumunda bağlayabileceği maksimum aylık sayısı 450 bin ile 500 bin arasında. Dün itibariyle SGK’dan aldığımız bilgilere göre, Ankara ilinde 40 bini aşkın başvuru sonuçlanmış durumda. Bu sayı İstanbul’un emeklilik müracaatı denilince akla gelen ilk sosyal güvenlik merkezi olan Unkapanı Sosyal Güvenlik Merkezi’nde ise 10 bini aşmış durumda” şeklinde konuştu.

EYT’LİLER NİSAN’DA MAAŞ ALABİLECEK Mİ?

Maaşların ne zaman alınacağını söyleyen Köksal, “Aylıkları bağlanmış olan emekliler, Nisan ayında maaş günlerinde maaşlarını alabilecekler. Ancak bu sayı genel müracaatın içinde çok küçük bir grubu oluşturuyor. Bununla birlikte, ilk aylık ödemesi ne zaman yapılırsa yapılsın aylıklar 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere toplu olarak kişilere ödenecek. Sigortalıların bir hak kaybı olmayacak” dedi.

‘BAKAN BİLGİN’İN SÖYLEMLERİ EKSİK’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Mart ayında EYT için başvuran herkes nisan ayında maaşlarını alacak. Hangi gün bağlanırsa o ay içerisinde alacak. Mayıs ayında bütün müracaat edenlerin maaşları ödenmiş olacak” dedi. Bu ifadeleri değerlendiren Köksal, ‘Bilgin’in ifadeleri eksik’ cevabını verdi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Köksal, “Sosyal güvenlik mevzuatına göre emekli aylıkları başvuruyu takip eden aybaşından itibaren hesaplanır ve tahsis numaralarının soy rakamına göre aylık alınacak gün tespit edilir. Bu gün ömür boyu değişmez. Sayın Bilgin’in bu söylemini eksik bulduğumu ifade etmek isterim. Sayın Bilgin, Mart ayında müracaat edip Nisan ayında işlemi sonuçlanan vatandaşların aylıklarını Nisan ayı içerisinde alabileceğini ifade etmiş olmalı” şeklinde konuştu.

Exit mobile version