İşçilere fiili olarak sağlanan yol hizmeti kıdem tazminatının hesabında dikkate alınır mı?

Kıdem tazminatı ile ihbar tazminatının hesaplanmasında işveren tarafından işçiye sağlanan tüm menfaatlerin aylık parasal tutarlarının dikkate alınır. İşyerinde işe gidiş ve işten dönüşlerde işveren tarafından sağlanan servis hizmetinin parasal tutarının da dikkate alınarak kıdem ve ihbar tazminatının hesabına eklenmesi gerekir.

işçi servisi

Kıdem tazminatı işçinin giydirilmiş brüt ücreti üzerinden hesaplanır. Giydirilmiş brüt ücret, aylık ücrete ek olarak işveren tarafından işçiye sağlanan ve parayla ölçülebilen tüm menfaatlerin aylık tutarından oluşur. İşveren tarafından işçiye sağlanan, erzak yardımı, yakacak yardımı, ödenen ikramiye vb menfaatlerin aylık tutarı işçinin aylık brüt ücretine eklenerek giydirilmiş brüt ücret hesaplanır. İşyerinde işçilerin işe gidiş ve işten dönüşleri için sağlanan yol hizmetinin aylık tutarının da kıdem ve ihbar tazminatının hesabında dikkate alınması gerekir.

İşçiye yapılan yol yardımının kıdem ve ihbar tazminatının hesabında dikkate alınması gerekir

İşveren tarafından işçiye sağlanan menfaatlerden birisi de yol yardımıdır. Uygulamada genellikle işyerinler tarafından ulaşım için servis hizmeti sunulmaktadır. Bazı işyerlerinde ise fiili olarak ulaşım sağlanmak yerine işçiye yol parası vb ad altında ödemeler yapılmaktadır. Her iki durumda da yol hizmetinin kıdem ve ihbar tazminatının hesabında dikkate alınması gerekmektedir. Daha geniş bilgi için daha önce düzenlediğimiz yazımızı okuyabilirsiniz

Bir örnekle açıklayacak olursak, işveren her ay düzenli olarak işçiye yol vb ad altında ödeme yapıyorsa bu tutar temel ücrete eklenerek giydirilmiş brüt ücret hesaplanır. Kıdem ve ihbar tazminatı da hesaplanan giydirilmiş ücret üzerinden belirlenir.

İşe gidiş –  gelişlerde fiili olarak kullanılan servis ihbar ve kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır mı?

İşveren tarafından işçilerin işe gidiş – dönüşleri için kullanılan servis hizmetinin de kıdem ve ihbar tazminatının hesabında dikkate alınması gerekmektedir. Örneğin işveren kendi araçlarıyla veya hizmet satın almak yoluyla ulaşım imkanı sağlayabilir. Bu durumda ihbar ve kıdem tazminatının hesabında servis için yapılan maliyetin işçi başına aylık ortalaması dikkate alınır.

Ancak bunun belirlenmesi zaman zaman sıkıntı olması nedeniyle veya işveren tarafından buna ilişkin maliyetin bildirilmemesi nedeniyle iş mahkemeleri tarafından görülen davalarda şehir içi tek kullanımlık tam yolcu bilet fiyatları dikkate alınmaktadır.

Bir örnekle açıklayacak olursak kullanılan servisin maliyeti belirlenemediğini varsayalım. Bu durumda belediyelerin tek kullanımlık tam yolcu fiyatının 20,00 TL olduğu durumda işçiye bir ayda fiili çalışan gün sayısına göre (26 gün  x 20,00 TL x 2=)  1040,00 TL aylık ücrete eklenerek hesaplama yapılır. İşçinin işe geliş ve işten dönüşü dikkate alınarak iki bilet parası üzerinden hesaplama yapılır.

Exit mobile version