İşyerinde fiili olarak verilen yemek kıdem tazminatında dikkate alınır mı?

Kıdem tazminatının hesaplanmasında işveren tarafından işçiye sağlanan tüm menfaatlerin aylık parasal tutarları kıdem tazminatının hesabında dikkate alınır. İşyerinde fiili olarak yenen yemeğin işverene olan aylık maliyeti dikkate alınarak kıdem tazminatının hesabına eklenmesi gerekir.

işyeri_yemeği

Kıdem tazminatı işçinin giydirilmiş brüt ücreti üzerinden hesaplanır. İşçinin aylık brüt ücreti çıplak ücret olarak tanımlanır. Giydirilmiş brüt ücret ise işveren tarafından işçiye sağlanan ve parayla ölçülebilen diğer menfaatlerden oluşur. Daha önce düzenlediğimiz yazılarda da belirttiğimiz gibi işveren tarafından işçiye sağlanan, erzak yardımı, yakacak yardımı, ödenen ikramiye vb menfaatlerin aylık tutarı işçinin aylık brüt ücretine eklenerek giydirilmiş brüt ücret hesaplanır.

İşçiye yapılan yemek yardımının kıdem tazminatının hesabında dikkate alınması gerekir

İşveren tarafından işçiye sağlanan menfaatlerden birisi de yemek parası olarak yapılan ödemelerdir. İşveren yemek olarak sağladığı menfaati işçinin bordrosuna yansıtarak parasal ödeme yapıyorsa, yapılan bu ödemenin tutarı giydirilmiş ücrete eklenir.

Örnek verecek olursak, işçinin 2023 yılı aylık brüt ücreti 11.000,00 TL olsun. İşveren tarafından aylık 500,00 TL yemek yardımı bordrosuna yansıtılarak ödeniyorsa, bu tutar ücrete eklenerek kıdem tazminatı 11.500,00 TL/brüt ücret üzerinden ödenir. Yapılan yardımın bordroya yansıtılmasına gerek yoktur. Bazen yemek kartına aktırılarak da yemek yardımı yapıldığı bilinmektedir. Bu durumda da yemek kartlarına aktarılan tutarın bir aya denk gelen tutarı işçinin aylık ücretine eklenerek kıdem tazminatı hesaplanır.

Ayni olarak yapılan yemek yardımı işçinin kıdem tazminatına esas ücretine eklenmesi gerekir

Bazı işyerlerinde ise işveren işçilere parasal olarak değil de fiili olarak yemek imkanı sağlamaktadır. İşveren tarafından fiili olarak sağlanan yemek yardımının parasal tutarının kıdem tazminatının hesabında dikkate alınması gerekir.

Bir örnekle açıklayacak olursak, işveren kendi mutfağında hazırlatarak veya anlaştığı bir yemek firması aracığıyla her öğlen işçilerine yemek imkanı sağladığını varsayalım. Burada işçilerin eline parasal olarak bir menfaat geçememektedir. Ancak işveren işçinin öğlen yemeğini karşıladığı için işçiye sağlanmış bir menfaat söz konusudur. Dolayısıyla bu menfaatin aylık parasal tutarı hesaplanarak kıdem tazminatına esas ücrete eklenmesi gerekecektir.

Fiili olarak yemek verilmesi halinde bir öğün yemeğin işverene olan maliyeti dikkate alınarak aylık yemek maliyeti bulunur. Örneğin işçi haftanın 6 günü çalışıyorsa aylık maliyet 26 günlük bir öğün yemek maliyeti olacaktır.

Ancak bazen bir öğün yemeğin işçiye olan maliyeti bilinmemektedir. Bu durumda Yargıtay tarafından genel kabul görün asgari ücretin binde 7 si dikkate alınarak hesaplama yapılır. Örneğin işçi 2023 yılında iş sözleşmesini feshetmişse, 2023 yılı net asgari ücretin binde 7’sine göre hesaplama yapılır.

Yazar: Avukat Muaz Salih Yıldırım

Bu yazı sadece iscidanismanlik.com için hazırlanmış olup, ancak aktif link verilmesi durumunda kaynak gösterilerek alıntılanabilir.

Exit mobile version