Sözleşmesi feshedilerek ihbar süresi tanınan bir işçi işe iade davası açabilir mi?

İşe iade davası açabilmek için iş sözleşmesinin fesih tarihinden itibaren 1 ay içinde arabulucuya gitmek gerekir. Anlaşmaya varılamaması halinde arabuluculuk son tutanağının imzalandığı tarihten itibaren 2 hafta için iş mahkemesini işe iade talebiyle dava açılması gerekir.

işe.iade.nasıl.açılır

Soru: 29.03.2021 tarihinde bir a.ş. şirketinde muhasebe uzmanı olarak işe başladım. 16.01.2023 tarihinde işten çıkış için ihbar sürem başladı ve yazılı olarak tebliği edildi.1 aylık süre yani 16.02.2023 tarihi bittiğinde ben hala aynı işte çalışmaya devam ediyorum sanırım çıkışım 20.02.2023 tarihinde yapılacak. Bana tebliği edilen ihbar süresi geçersiz sayılır mı ? ben işe iade açabilir miyim?

Cevap: İşe iade davası açabilmek için belli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Ayrıntılı bilgi için daha önce düzenlediğimiz yazımız okunabilir. Vermiş olduğunuz bilgilere göre sorunuzu yanıtlayalım.

İşe iade davası açabilmeniz için en az 6 ay hizmet süreniz bulunmalı

Vermiş olduğunuz bilgilere göre işe başlama tarihiniz 29.03.2021. İş sözleşmesinin feshine ilişkin bildirim ise 16.01.2023 tarihinde size tebliğ edilmiş. İhbar öneli verildiği dikkate alındığında hizmet sürenize göre 6 haftalık ihbar öneliniz var. Bu da 42 iş günü anlamına gelir. Fesih bildiriminin tarafınıza tebliğ edildiği tarihten itibaren 42 sonra iş sözleşmeniz feshedilmiş olacaktır. Başka bir ifadeyle iş sözleşmenizin feshi ihbar önelinin sonunda sonuç doğuracaktır.

Tüm bunlar dikkate alındığında 27.02.2023 tarihinde iş sözleşmenizin feshi sonuç doğuracaktır. Bu tarihe kadar hizmet süreniz 6 ay ve daha fazla olduğu için işe iade davası açmanız mümkün olacaktır.

İşe iade davası açılabilmesi için çalıştığınız işyerinde en az 30 işçi çalıştırılıyor olması gerekir

Çalıştığınız kurumda 30 kişiden daha az işçi çalışıyorsa işe iade davası açmanız mümkün olmayacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken husus işverenin aynı iş kolunda değişik işyerlerinde çalıştırdığı işçi sayısının en az 30 kişi olması gerektiğidir. Örneğin sizin çalıştığınız şubede 10 kişi çalışsa bile diğer şubelerde çalışanlarla beraber 30 işçi ve daha fazla sayıya ulaşılıyorsa işe iade davası açabilirsiniz.

İşe iade davası açabilmeniz için yönetici pozisyonunda çalışmamanız gerekir

Çalıştığınız kurumda işvereni temsile yetkiliyseniz işe iade davası açamazsınız. Örneğin işveren adına işçiyi işe alma, işten çıkartma vb yetkilerinizin olmaması lazım

İşe iade davası için izlenecek süreçler

İşe iade davası açtığınız durumda belli sürelere dikkat etmeniz gerekir. Bu hususlara dikkat etmediğiniz takdirde iş mahkemeleri usulden davayı reddedebilir.

  1. Fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde dava şartı arabuluculuğa başvurulması gerekir.
  2. Arabuluculuk sürecinin anlaşmama ile son ermesi halinde son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren 2 hafta içinde iş mahkemesine başvurulmuş olması gerekir.

İş sözleşmenizin feshine ilişkin fesih bildiriminin tebliği edildiği tarihten itibaren 1 ay içinde başvuru yapmalısınız. Fesih bildiriminde size ihbar öneli verildiği için fesih ihbar öneli sonunda sonuç doğuracaktır. Bu durumda siz ihbar önelinin bittiği tarihten itibaren 1 ay içinde arabulucuya başvurmanız gerekmektedir.

Düzenlediğimiz yazı uzman görüşü olup, hukuki bir değerlendirme değildir. Alanında uzman bir avukattan yardım almanızı öneririz.

Exit mobile version