1. Haberler
  2. İşçi Haberleri
  3. 10 bin maden işçisi deprem bölgesinde hayat kurtarıyor

10 bin maden işçisi deprem bölgesinde hayat kurtarıyor

Enkazdan can kurtarmada etkili olan ‘domuzdamı’ yöntemiyle dikkat çeken madenciler adına bir teklif geldi. 10 binden fazla madencinin deprem bölgesinde arama kurtarmaya katıldığını hatırlatan Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Ali Emiroğlu, “Felaketler bize ulusal bir maden kurtarma ekibi kurmamız gerektiğini gösteriyor" dedi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Ali Emiroğlu, “Asrın felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerde görev alan madencilerin yaptıkları çalışmaları anlattı. Maden arama kurtarma ekiplerinin, bu tür afetlerde hiçbir talimat gelmesini beklemeden hazır hale geldiğini ifade eden Emiroğlu, “Yaşadığımız son deprem felaketinde de tüm ekiplerimiz 2 saat içerisinde bölgeye hareket etmek üzere tüm hazırlıklarını yaptı” diye konuştu.

ORGANİZE OLDUK

Emiroğlu, mevcut durumda bölgede az sayıda madencinin kaldığını belirterek, “Afetten hemen sonra dernek üyesi şirketler ‘Kriz Masası’ oluşturdu, AFAD ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında koordinasyon hızla sağlandı. Kamu ve özel sektör olmak üzere toplam 10 binden fazla madenci bölgedeydi. Bu ekiplerin çoğu çalışmasını tamamlayıp geri döndü. Madencilerimiz binlerce vatandaşın enkazdan çıkarılmasına yardımcı oldu” dedi.

DEPREM ÜLKESİYİZ

Emiroğlu, benzer felaketlerde farklı sektörlerden birçok ekibin uyumlu çalışmasının desteklenmesi gerektiğini söyledi. Emiroğlu, şöyle devam etti: “Dünyanın deprem üreten ikinci büyük coğrafyasındayız. Bu felaketler bize ulusal bir maden kurtarma ekibi kurmamız gerektiğini gösteriyor. Biz dernek olarak daha önce bu yönde adımlar attık. Maden kurtarma yarışmaları düzenledik. Eğitim, iletişim, bilgi birikimi aktarımı yapıldı.”

Domuzdamıyla çökme engelleniyor

Emiroğlu, bu depremde öne çıkan “domuzdamı” yöntemi hakkında da bilgi verdi. Domuzdamı yönteminin tavanın çökmesini engelleyen tahkimat yöntemi olduğunu belirten Emiroğlu, “Bu alanda eğitim almış ve domuzdamcı denen kişiler tarafından ağaç direklerinin iki tarafı tıraşlanır ve sert ağaçlardan bu yapılar hazırlanır. Domuzdamı, gürgen, meşe ve kayından yapılır. Çam ağacı kullanılmaz çünkü çam basınçta liflerine ayrılır. Domuzdamı, tavanın çökmemesi için yükü tabana verir” ifadelerini kullandı.

Kaynak : Yenişafak Gazetesi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
10 bin maden işçisi deprem bölgesinde hayat kurtarıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İşçi Danışmanlık ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!