Yargıtay’dan emsal karar: Gördüğün lüzum üzerine istifa ediyorum diyen işçi kıdem tazminatı alabilir mi?

Gördüğüm lüzum üzerine istifa ediyorum diyen bir işçi, iş mahkemelerinde açacağı davada istifa nedeninin gerçek sebeplerini ileri sürebilir. Eğer bu nedenler haklı gerekçeleri ise örneğin fazla çalışma ücretinin ödenmemesi vb işçi kıdem tazminatına hak kazanabilir.

Yargıtay Binası
Yargıtay Binası
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstifa eden bir işçi, kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için istifa gerekçelerinde haklı olması gerekir. Ayrıca mahkemede bu nedenleri kanıtlaması gerekir. Yargıtay’ın ilke kararlarına göre işçi istifa nedenleriyle bağlıdır. Örneğin başka iş bulduğunu belirterek istifa eden bir işçi sonradan yaptığı fazla çalışmalara ilişkin ücretinin ödenmediğini belirterek kıdem tazminatı talep edemez.

Yargıtay vermiş olduğu kararında işçinin istifa dilekçesinde hiç bir sebep belirtmediği, sonradan açtığı davada istifa gerekçelerini açıkladığı durumda, bu gerekçelerin haklı olması halinde kıdem tazminatına hak kazanacağına hükmetti.

İstifa dilekçesinde “gördüğün lüzum üzerine…” istifa ettiğini belirten işçi açtığı davada istifasının asıl nedeninin ücret alacaklarının ödenmemesi olduğunu belirttiği durumda kıdem tazminatına hak kazanabilecektir. Ancak ileri sürülen bu sebeplerin kanıtlaması gerekmektedir.

Yargıtay’ın kararının tam metni aşağıda yer almaktadır.


T.C.
YARGITAY
DOKUZUNCU HUKUK DAİRESİ
 

Esas : 2023/13103
Karar : 2023/17260
Tarih : 20.11.2023
  • ALACAK DAVASI
  • “GÖRDÜĞÜM LÜZUM ÜZERİNE” SEBPLİ İSTİFA DİLEKÇESİ VERİLMESİ
ÖZET

Uyuşmazlık; uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk, feshin haklı nedene dayalı olup olmadığı ile davacının kıdem tazminatına hak kazanıp kazanmadığı, fazla çalışma, hafta tatili ve … bayram genel tatil alacaklarının ispatı ve hesaplanmasına ilişkindir. İlk derece mahkemesince istifa dilekçesinde “Gerek gördüğüm lüzum üzerine … sözleşmemi sona erdirip …’ye kesin dönüş yapmak istiyorum.” şeklinde beyan içerdiği, Yargıtay kararları gereği, işçinin, istifa dilekçesi içeriğinde sebep belirtilmediği ve bu nedenle istifanın asıl sebebinin mahkemede ispatının mümkün olduğu, geniş anlamda ücret niteliğindeki fazla çalışma, … bayram ve genel tatil ve hafta tatili ücretlerinin ödenmediği, bu nedenle de davacının … sözleşmesini haklı nedenle feshettiğinin ve kıdem tazminatına hak kazandığının anlaşılmıştır.

 

MAHKEMESİ : … Bölge Adliye Mahkemesi 29. Hukuk Dairesi

SAYISI : 2019/3850 E., 2023/1178 K.

KARAR : İstinaf başvurusunun esastan reddi

İLK DERECE MAHKEMESİ : … 32. … Mahkemesi

SAYISI : 2018/196 E., 2019/658 K.

Taraflar arasındaki alacak davasından dolayı yapılan yargılama sonunda İlk Derece Mahkemesince davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.

Kararın davalı vekili tarafından istinaf edilmesi üzerine, Bölge Adliye Mahkemesince davalı vekilinin başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.

Bölge Adliye Mahkemesi kararı davalı vekili tarafından temyiz edilmekle; kesinlik, süre, temyiz şartı ve diğer usul eksiklikleri yönünden yapılan ön inceleme sonucunda, temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten ve Tetkik Hâkimi tarafından hazırlanan rapor dinlendikten sonra dosyadaki belgeler incelenip gereği düşünüldü:

I. DAVA

Davacı vekili dava dilekçesinde; davacının, davalı Firmanın … Projesinde 29.01.2016-08…..2018 tarihleri arasında aşçı olarak çalıştığını, … sözleşmesini kamp amiri olan kişilerin kendisine sinkaflı sözlerde bulunması, ağır koşullarda çalışması ve alacaklarının ödenmemesi sebepleri ile haklı feshettiğini, istifa dilekçesi verdiğini ancak içeriği sebebiyle kabul edilmediğini, pasaportunun verilmemesi sebebiyle işveren tarafından hazırlanan dilekçeyi imzaladığını, aylık son 1.750,00 euro ücret aldığını, haftanın 7 günü ….00-19.00 arası çalıştığını, tüm … bayram ve genel tatil günleri çalıştığını, yıllık izinlerini kullanmadığını, … … 13. İcra Müdürlüğünün 2017/5002 Esas sayılı dosyası üzerinden ücretine haciz konulduğunu, işveren tarafından ücretinden l/4 oranında kesinti yapıldığını, haczin 2017 yılı 8. ayda kaldırıldığını, ancak 2017 yılı 9, 10, ve 11. aylarında da kesinti yapıldığını beyanla kıdem tazminatı, fazla çalışma, hafta tatili, … bayram genel tatil, yıllık izin ücreti ile ücret alacağının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.

II. CEVAP

Davalı vekili cevap dilekçesinde; davacının taleplerinin zamanaşımına uğradığını, davacının haksız olarak istifa ettiğini, 29.01.2016-09…..2018 tarihleri arası çalıştığını, davacının tüm fazla çalışma, … bayram genel tatil günleri çalışma ve hafta tatili günü çalışma ücretlerinin ödendiğini, ücret bordroları imzaladığını ve ücretlerinin bankaya yattığını, yıllık izinlerini kullandığını savunarak davanın reddini istemiştir.

III. İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI

İlk Derece Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararıyla; davacının 08…..2018 istifa dilekçesinin “Gerek gördüğüm lüzum üzerine … sözleşmemi sona erdirip …’ye kesin dönüş yapmak istiyorum.” şeklinde beyan içerdiği, Yargıtay kararları gereği, işçinin, istifa dilekçesi içeriğinde sebep belirtilmediği ve bu nedenle istifanın asıl sebebinin mahkemede ispatının mümkün olduğu, geniş anlamda ücret niteliğindeki fazla çalışma, … bayram ve genel tatil ve hafta tatili ücretlerinin ödenmediği, bu nedenle de davacının … sözleşmesini haklı nedenle feshettiğinin ve kıdem tazminatına hak kazandığının anlaşıldığı, davacının çalışma düzenine ilişkin yazılı kayıt olmadığından ve bordrolarda fazla çalışma, hafta tatili ve … bayram genel tatil tahakkuku olmadığından, tanık beyanlarına göre davacının normal çalışmasının haftanın 6 günü günü 12 saatten 63 saat olduğu ve neticede haftalık 18 saat fazla çalışma yaptığı, ayda iki hafta tatili gününde ve … bayram ve genel tatil günlerinde de çalıştığı, davacının kullanılmayan 7 günlük yıllık izin ücreti 2018 yılı 6. ay ücret bordrosuyla banka hesabına ödendiğinden yıllık izin ücreti talebinin reddine karar vermek gerektiği, ücret kesintilerini davalı işverenin uhdesinde tutmadığı, bilakis davacının borçlu olduğu icra dosyasına yatırdığı, hâl böyle olunca davalı Şirketin davacıya ödenmemiş ücret borcunun bulunmadığı, varsa dahi fazla ödemenin icra hukuku kaideleri kapsamında icra dairesinden/mahkemesinden talep edilebileceği, işverenin varsa oluşan zarar noktasında da kusurunun ispat olunamadığı, bu nedenle davacının ücret alacağı talebinin reddi gerektiği gerekçeleriyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.

IV. İSTİNAF

A. İstinaf Yoluna Başvuranlar

İlk Derece Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davalı vekili istinaf başvurusunda bulunmuştur.

B. İstinaf Sebepleri

Davalı vekili istinaf başvurusunda; davacının alacaklarının zamanaşımına uğradığını, belirsiz alacak davası açılmasının mümkün olmadığını, davacının … sözleşmesinin istifa ile sona ermesi nedeniyle kıdem tazminatı alacağına hak kazanamadığını, davacının fazla çalışma, hafta tatili ve … bayram genel tatil alacağının bulunmadığını, bu alacaklar yönünden davanın reddi gerektiğini ileri sürerek kararı istinaf etmiştir.

C. Gerekçe ve Sonuç

Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile; davacının imzasını taşıyan 08…..2018 tarihli istifa dilekçesi bulunmakta ise de dava dilekçesinde … sözleşmesinin fazla çalışma ve genel tatil ücretlerinin ödenmemesi, aylık ücret alacaklarının eksik ödenmesi nedeniyle davacı işçi tarafından feshedildiğinin ileri sürüldüğü, İlk Derece Mahkemesince fazla çalışma ve … bayram genel tatil alacaklarına hükmedildiği, bu alacakların bulunduğu, bu nedenle … sözleşmesinin davacı işçi tarafından haklı nedenlerle sonlandırıldığının ispatlandığı, kaldı ki yaklaşık 2,5 yıllık çalışması olan davacının hiçbir sebep gerekçe olmaksızın tüm hak ve alacaklarından vazgeçerek istifa etmesinin hayatın olağan akışına da aykırı olduğu, dolayısıyla davacı lehine kıdem tazminatına hükmedilmesinde bir isabetsizlik bulunmadığı, İlk Derece Mahkemesince hükme esas alınan bilirkişi raporunda fazla çalışma, hafta tatili ve … bayram genel tatil alacak kalemlerinin davacı ve davalı … beyanları ile dosyaya sunulan deliller dikkate alınarak dosyadaki delil durumuna uygun ve denetime açık bir şekilde hesaplandığı gerekçeleri ile davalı vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.

V. TEMYİZ

A. Temyiz Yoluna Başvuranlar

Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davalı vekili temyiz isteminde bulunmuştur.

B. Temyiz Sebepleri

Davalı vekili vekili; istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplere ek olarak dava konusu olaya … hukukunun uygulanması gerektiğini ileri sürerek Bölge Adliye Mahkemesi kararının bozularak ortadan kaldırılması ve davanın reddine karar verilmesi istemi ile temyiz yoluna başvurmuştur.

C. Gerekçe

Uyuşmazlık ve Hukuki Nitelendirme

Uyuşmazlık; uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk, feshin haklı nedene dayalı olup olmadığı ile davacının kıdem tazminatına hak kazanıp kazanmadığı, fazla çalışma, hafta tatili ve … bayram genel tatil alacaklarının ispatı ve hesaplanmasına ilişkindir.

 

İlgili Hukuk

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (6100 sayılı Kanun) 369 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 370 ve 371 inci maddeleri.

Mülga 1475 sayılı … Kanunu’nun 4857 sayılı Kanun’un 120 nci maddesi atfıyla hâlen yürürlükte olan 14 üncü maddesi.

4857 sayılı Kanun’un 41, 44, 46, 47 nci maddeleri.

5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkındaki Kanun’un 24 ve 27 nci maddeleri.

Değerlendirme

Bölge adliye mahkemelerinin nihai kararlarının bozulması 6100 sayılı Kanun’un 371 inci maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.

Temyizen incelenen karar, tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kuralları ile hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, dava şartlarına, yargılama ve ispat kuralları ile kararda belirtilen gerekçelere göre usul ve kanuna uygun olup davalı vekilince temyiz dilekçesinde ileri sürülen nedenler kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

VI. KARAR

Açıklanan sebeple;

Temyiz olunan Bölge Adliye Mahkemesi kararının 6100 sayılı Kanun’un 370 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca ONANMASINA,

Aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edene yükletilmesine,

Dosyanın İlk Derece Mahkemesine, kararın bir örneğinin Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine,

11.2023 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yargıtay’dan emsal karar: Gördüğün lüzum üzerine istifa ediyorum diyen işçi kıdem tazminatı alabilir mi?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

İşçi Danışmanlık ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!