1. Haberler
  2. Sözleşmenin Feshi
  3. Ücretini Yeterli Bulmayan İşçi İstifa Ederse!

Ücretini Yeterli Bulmayan İşçi İstifa Ederse!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Soru:

25.110.2021 tarihinde işe başladım. Maaşım 3.800 TL idi . Çalışma saatleri ise günlük 10 saat.  Asgari ücret 4250 TL oldu. İşveren bana 5.250 TL verdi. Asgari ücret 5500 TL oldu. Çalışma saatleri yine 10 saat,  resmi ve dini bayramlarda çalıştım. Haftada 1 gün izin kullandım. Fark ücret ödemesi almıyorum asgari ücret 5500 iken işveren bana 6500 TL teklif etti. Ben kabul etmeyip işi bıraktım. İşi bırakırken de bu durumu dilekçeyle belirttim. Şimdi tazminat talep edebilir miyim?

Cevap:

İhbar tazminatı alabilmeniz için iş sözleşmenizin işveren tarafından İş Kanunun 25/II. maddesinde belirtilen sebepler dışında feshedilmiş olması gerekir. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız. Sorunuzda iş sözleşmenizi istifa etmek suretiyle feshettiğinizi belirtiyorsunuz. Bu durumda ihbar tazminatı alamayacaksınız.

Kıdem tazminatı alınabilmesi için iş sözleşmesinin işveren tarafından İş Kanunun 25/II maddesinde belirtilen sebepler dışında feshedilmesi veya işçi tarafından İş Kanunun 24/II. maddesinde belirtilen sebeplerle feshedilmesi gerekir. Sorunuzda sözleşmenizi istifa ederek feshettiğinizi belirttiğiniz dikkate alındığında hangi gerekçelerle feshettiğinizi irdeleyerek değerlendirme yapalım.

Ücretin miktarı asgari ücretin altında kalmamak şartıyla serbestçe tayin edilir

İşçi ile işveren ücreti belirlerken asgari ücretin altında kalmamak şartıyla serbestçe belirler. Sorunuzda verdiğiniz bilgiler dikkate alındığında işvereniniz her asgari ücret döneminde ücreti asgari ücretin üzerinde bir seviyede belirlemiş. Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, Esas No: 2016/4449 Karar No: 2019/18, 07.01.2019 tarihli kararında özetle;

“Ücret kural olarak dönemsel (periyodik) bir ödemedir. Kanunun kabul ettiği sınırlar içinde tarafların sözleşme ile tespit ettiği belirli ve sabit aralıklı zaman dilimlerine, dönemlere uyularak ödenmelidir. Yukarıda değinilen Yasa maddesinde bu süre en çok bir ay olarak belirtilmiştir. İş sözleşmesinin tarafları, asgari ücretin altında kalmamak kaydıyla sözleşme özgürlüğü çerçevesinde ücretin miktarını serbestçe kararlaştırabilirler. İş sözleşmesinde ücretin miktarının açıkça belirtilmemiş olması, taraflar arasında iş sözleşmesinin bulunmadığı anlamına gelmez….

Şeklinde hüküm kurmuştur. İşveren tarafından verilen ücret önceki dönem ücretlerinizle kıyaslandığında makul olduğu görülmektedir. Peki bunu kabul etmemeniz size iş sözleşmenizi kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde feshetme imkanı verir mi?

Asgari ücretin üzerinde ödenen ücreti yetersiz gören işçi istifa ederse kıdem tazminatı alabilir mi?

Yukarıda izah ettiğimiz gibi asgari ücret üzerinde ödenen ücreti kabul etmeyen işçi iş sözleşmesi feshederse kıdem tazminatına hak kazanamayacağınız kanaatindeyiz. Ancak istifa için yazmış olduğunuz dilekçede ücretin yetersizliği yanı sıra fazla çalışma ücreti ve genel tatil ücreti ödenmediğini belirtmişseniz kıdem tazminatı almanız mümkün olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken husus fazla çalışma ve genel tatil günlerindeki çalışmanızı kanıtlamanız gerektiğidir.

Ne yapılabilir?

Öncelikle istifa dilekçenizde belirttiğiniz sebeplerle bağlı olduğunuzu ifade edelim. Yargıtay ilke kararları gereğince işçi iş sözleşmesini feshettiği gerekçelerle bağlıdır. Sonradan bu gerekçeleri genişletemez. İstifa dilekçenizde yeterli görmediğiniz ücretle beraber fazla çalışma ve genel tatil ücreti ödenmediğini belirterek işten ayrıldıysanız kıdem tazminatı ve diğer alacaklar için iş mahkemelerinde dava açabilirsiniz.

Sorunuzda haftanın 6 günü 10 saatten çalıştığınızı belirtiyorsunuz. Günlük 10 saatten yasa gereğince 1 saat ara dinlenme süresi düşüldüğünde günlük çalışma süreniz 9 saat olacaktır. Buna göre haftalık çalışma süreniz 54 saat, haftalık fazla çalışma süreniz ise 9 saat olacaktır. Bu çalışma sürenizi kanıtlamanız halinde fazla çalışma ücreti için de dava açabilirsiniz.

Konuya ilişkin uzman bir avukattan yardım almanızı tavsiye ederiz.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ücretini Yeterli Bulmayan İşçi İstifa Ederse!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İşçi Danışmanlık ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!