1. Haberler
  2. İhbar ve Kıdem Tazminatı
  3. Kıdem tazminatı ödenerek iş akdi feshedilen işçi aynı işyerinde çalışmaya devam ederse yeniden kıdem tazminatı alabilir mi?

Kıdem tazminatı ödenerek iş akdi feshedilen işçi aynı işyerinde çalışmaya devam ederse yeniden kıdem tazminatı alabilir mi?

Emeklilik dışı nedenlerle kıdem tazminatı ödenerek işten ayrılan işçi, aynı işyerinde çalışmaya devam ederse, iş akdinin kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sonlanması halinde tüm hizmet süresi dikkate alınarak kıdem tazminatı hesaplanır. Daha önce ödenen kıdem tazminatı ise yasal faiziyle birlikte mahsup edilir.

alt isveren
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Daha önce düzenlediğimiz yazıda emekli olup da çalışmaya devam eden işçinin kıdem tazminatının nasıl ödeneceğini açıklamıştır. Buna ilişkin detaylı bilgi için Emekli olan işçi aynı işyerinde çalışmaya devam ederse kıdem tazminatı nasıl ödenir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Anılan yazımızda prensip olarak emeklilik nedeniyle iş akdinin sona ermesi ve kıdem tazminatının eksiksiz olarak hesaplanıp ödenmesi halinde bu dönemin tasfiye olacağını belirtmiştir. Bu yazımızda kıdem tazminatı ödenerek işten çıkışı verilen bir işçinin çalışmaya devam etmesi halinde kıdem tazminatı hakkı üzerine değerlendirme yapacağız.

İş akdi feshedilerek kıdem tazminatı alan işçi aynı işyerinde çalışmaya devam ederse kıdem tazminatı nasıl hesaplanır

İşçinin kıdem tazminatı ödenerek işten çıkışı verildiğin kabul edelim. Kıdem tazminatı ödendiği haldi işçi yeniden aynı işyerinde çalışmaya devam ettiğini, bir süre çalıştıktan sonra (örneğin 9 ay) kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işten ayrıldığını varsayalım. Yargıtay uygulamaları gereğince iş akdinin yeniden kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sonlanması durumunda tüm hizmet süresi dikkate alınarak kıdem tazminatı hesaplanması gerekmektedir.

Başka bir anlatımla emeklilik dışındaki sebepler dışında iş akdinin feshedilmesi halinde, kıdem tazminatı ödense dahi aynı işyerinde çalışmaya devam eden işçinin ilk dönem çalışması tasfiye edilmiş sayılmaz. Kıdem tazminatı ödendikten sonraki çalışmasının da kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sonlanması şartıyla tüm hizmet süresi dikkate alınarak kıdem tazminatı hesaplanır. Hesaplanan kıdem tazminatından ise daha önce ödenen kıdem tazminatı tutarı yasal faiziyle birlikte mahsup edilir.

Konuya ilişkin Yargıtay’ın bir çok kararı bulunmaktadır. Nitekim Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 224.05.2022 tarih ve 2022/4670 Esas, 2022/6422 Karar sayılı kararında aşağıda yer aldığı şekliyle hüküm kurmuştur.

“Ancak aynı işverene ait bir ya da değişik işyerlerinde çalışılan süre için kıdem tazminatı ödenmemişse, bu süre aynı işverende geçen sonraki hizmet süresine eklenerek son ücret üzerinden kıdem tazminatı hesaplanmalıdır.

İşçinin iş sözleşmesi feshedilmediği hâlde çeşitli sebeplerle kıdem tazminatı adı altında yapılan ödemeler avans niteliğinde sayılmalıdır. İşçinin iş sözleşmesinin feshinde kıdem tazminatına hak kazanılması durumunda, işyeri ya da işyerlerinde geçen tüm hizmet sürelerine göre kıdem tazminatı hesaplanmalı, daha önce avans olarak ödenen miktar kanuni faiziyle birlikte mahsup edilmelidir.

Dosya kapsamında bulunan 08.10.2009 tarihli kıdem ve ihbar tazminatı bordrosunda davacının ücretinin brüt 593,00 TL olarak kabul edildiği ve bu ücret tutarına göre hesaplanan kıdem ve ihbar tazminatının ödendiği anlaşılmaktadır. Öncelikle belirtilen dönemde asgari ücret tutarının brüt 693,00 TL’dir. Ayrıca İlk Derece Mahkemesince yapılan yargılama sonunda davacının son dönem gerçek ücretinin net 2.850,00 TL olduğu kabul edilmiştir. Buna göre davacının 11.09.2007-08.10.2009 dönemi için hesaplanan kıdem ve ihbar tazminatı tutarlarının eksik olduğu ve hak kazanılan alacakların tam olarak ödenmediği anlaşılmaktadır.

Bu hâlde davacının 11.09.2007-08.10.2009 ve 06.10.2010-11.06.2014 tarihleri arasındaki tüm hizmet süresine göre son ücret üzerinden kıdem tazminatının hesaplanması ve ödenen kıdem tazminatı tutarlarının mahsup edilmesi gerekli iken yazılı gerekçe ile karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.”

Konuyu bir örnekle açıklayacak olursak: Bir işyerinde 5 yıl çalışan bir işçinin 31.12.2023 yılında iş akdinin feshedildiğini düşünelim. İşveren bu işçi için giydirilmiş brüt ücreti üzerinden kıdem tazminatını eksiksiz olarak örneğin 90.000,00 TL ödemiş olsun. İşçimiz 2024 yılı itibariyle de kıdem tazminatı almasına rağmen çalışmaya devam etsin. 10 ay çalıştıktan sonra iş akdini haklı nedenle feshederek işten ayrılsın.

  • İşçimiz emeklilik dışındaki nedenlerle 2023 yılı sonunda işten ayrılması nedeniyle kıdem tazminatı ödenmiş olsa bile kıdem tazminatı aldığı dönem sonlanmış olmaz.
  • 2024 yılında işten ayrıldığında son ücretine göre 5 yıl 10 ay için kıdem tazminatı hesaplanır.
  • Hesaplanan kıdem tazminatından ödenen kıdem tazminatı yasal faiziyle birlikte mahsup edilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kıdem tazminatı ödenerek iş akdi feshedilen işçi aynı işyerinde çalışmaya devam ederse yeniden kıdem tazminatı alabilir mi?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İşçi Danışmanlık ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!