Bunu Yapan İşçi İhbar ve Kıdem Tazminatı Alamaz!

İstifa dilekçesinde hiçbir sebep bildirmeden işten ayrılan işçi başka bir işyerinde hemen işe başlarsa kıdem tazminatı alabilir mi? Kıdem tazminatı almak için istifa dilekçesinde sebep bildirmek zorunlu mu? Detaylar ve daha fazlası yazımızda...

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İşçinin ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için iş sözleşmesinin işveren tarafından İş Kanunun 25/II maddesinde belirtilen sebepler dışında feshedilmesi gerekir. Bu durumda işçi hem ihbar hem de kıdem tazminatına hak kazanabilecektir.

İşçinin kendi isteği ile istifa etmesi halinde istifa dilekçesinde hiç bir sebep bildirmezse, açacağı davada işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek kıdem tazminatı alabilecektir. Daha önce düzenlediğimiz yazıda da belirttiğimiz gibi işçi istifa dilekçesinde sebep bildirmezse, açtığı davada fazla çalışma ücretinin ödenmediğini ileri sürüp kıdem tazminatı talebinde bulunabilecektir.

Peki işçi istifa dilekçesinde sebep bildirmediği halde istifa ettikten bir gün sonra başka bir işte çalışmaya başlarsa kıdem tazminatı alabilir mi?

İstifa ettikten bir gün sonra başka bir işte çalışmaya başlayan işçinin kıdem tazminat hakkı var mı? Örnek olay!

İstifa dilekçesinde sebep bildirmeden işten ayrılan bir işçi kıdem tazminatı almak için işverene karşı dava açtı. İşçi açtığı davada işverenin fazla çalışma ücreti ve genel tatil ücretini ödemediğini, işten ayrılmasının gerçek nedenini ödenmeyen bu işçilik alacaklarının olduğunu belirtti. Yerel mahkeme ise işçinin kıdem tazminatına hak kazandığı yönünde hüküm kurdu.

Davalı taraf temyize gitti. Yargıtay yaptığı incelemede işçinin istifa ettikten bir gün sonra başka bir işte işe başladığını belirterek istifasının gerçek nedeninin ödenmeyen işçilik alacakları değil başka bir iş bulması olduğuna hükmetti ve yerel mahkemenin kararını bozdu.

T.C. Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 21.03.2022 tarih ve 2022/2662 Esas, 2022/3734 Karar sayılı ilamı şu şekilde:

Davacı, dava dilekçesinde iş akdinin nasıl sona erdiğine ilişkin bir açıklama yapmamış, davalı ise davacının başka yerde iş bulduğu için işi kendi isteğiyle bıraktığını savunmuştur. Feshe ilişkin dinlenen tanık beyanlarına göre davacı tanıklarından birinin davacı ile aynı işyerinde çalışmasının bulunmadığı, diğer davacı tanığının ise davacının iş akdinin sona ermesinden önce davalı işyerindeki çalışmasının sona erdiği, davalı tanıklarının ise davalının savunmasını doğrular şekilde beyanda bulundukları, dosya arasında bulunan hizmet döküm cetveli incelendiğinde davalı işyerinde iş akdi 10/12/2013 tarihinde sona eren davacının 11/12/2013 tarihinde dava dışı başka bir işyerinde işe girişinin yapıldığının görüldüğü, ayrıca yine dosya içinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu işten ayrılış bildirgesinde davacının işten çıkış nedeninin Kod 3 ( işçinin iş akdini haklı neden olmadan feshi – istifa) olarak gösterildiği anlaşılmakla davacının işi kendi isteğiyle bıraktığının kabulü ile kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi gerekirken yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozma nedenidir.

Sonuç olarak;

  • Yargıtay ilke kararları gereğince hiç bir sebep bildirmeden istifa eden işçi açacağı davada işçilik alacaklarının ödenmediğini iddia ederek (kanıtlaması halinde) kıdem tazminatı alabilir.
  • Hiçbir sebep bildirmeden istifa eden işçi istifa ettiği günün ertesi günü başka bir işte çalışmaya başlarsa işçilik alacaklarını ileri sürerek kıdem tazminatı alamaz. Başka bir anlatımla Yargıtay işçinin istifasının gerçek nedeni işçilik alacakları değil başka bir iş bulması olarak kabul ediyor.

Yapılması gereken;

Yukarıda izah ettiğimiz gibi istifa dilekçesinde hiç bir neden belirtmeyen işçi sonradan işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Ancak işçi istifadan sonra hemen başka bir işyerinde işe başlayacaksa istifa dilekçesine mutlaka fazla çalışma ücreti vb hakların ödenmediğini yazması gerekir. Bunu yazmadığı durumda gerçekte fazla çalışma ücreti ödenmese bile istifadan hemen sonra başka işte çalışmaya başladığı için kıdem tazminatı alamayacaktır.

İşçilere tavsiyemiz istifa dilekçesine mutlaka kıdem tazminatı hak kazanmayı sağlayacak nedenleri yazmalarıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bunu Yapan İşçi İhbar ve Kıdem Tazminatı Alamaz!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

İşçi Danışmanlık ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!