Okuyucumuzdan gelen soru bağlamında işçinin iş sözleşmesini feshedip edemeyeceği, iş sözleşmesini feshettiği durumda hangi alacaklar için dava açabileceğini değerlendiriyoruz.
Soru: Merhaba 01/08/2018 tarihinde başlamış olduğum firmada cnc operatörü olarak çalışmaktayım. Yaklaşık 5 yılladır saat sabah 8 de işe başlayıp öğle ara molası yapmamaktayım. 15dk yemek yiyip akşam saat 7’ye kadar çalışıyorum. Hiçbir mesai ücreti almadan çalışıyorum. İs akdimi sonlandırmak ısıtıyorum. Tazminatımı alabilir miyim? Hangi haklara sahip olurum? Bu konuda neler yapmalıyım yardımcı olurumsunuz? kolay gelsin.
Cevap: Soruda verilen bilgilere göre iş sözleşmenizin haklı nedenle feshedilip edilemeyeceğini ve hangi haklara sahip olduğunuzu, ayrıca neler yapabileceğinizi değerlendirilelim.
Fazla çalışma ücreti ödenmeyen işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshederek kıdem tazminatı talep edebilir
Soruda belirtilen bilgilerden günlük çalışma süreniz 08.00 – 19.00 saatleri arasında olduğu anlaşılıyor. Bu saatler arasında 11 saatten Yasa ve Yargıtay gereğince 1 saat ara dinlenme süresi düşüldüğünde günlük çalışma süreniz 10 saat olacaktır. Haftanın 6 günü çalışıldığı durumda haftalık çalışma süreniz 60 saattir. Haftalık fazla çalışmanız ise 15 saat olacaktır.
Soruda fazla çalışma ücreti ödenmediği belirtiliyor. Fazla çalışma işçinin haftalık 45 saati aşan çalışmalarından oluşmaktadır. Belirtilen günlük çalışma saatlerine göre haftalık 15 saat fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekmektedir. İş kanunun işçinin haklı fesih nedenlerini düzenleyen 24. maddesinde işçinin ücret ve ücret unsurlarının ödenmemesin halinde iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebileceği düzenlenmiştir.
Yukarıda izah ettiğimiz gibi belirtilen çalışma şartlarına göre fazla çalışma ücretine hak kazanmaktasınız. Fazla çalışma ücreti ödenmediği için İş Kanunun 24. maddesi uyarınca iş sözleşmesi feshedilerek kıdem tazminatı talep etme imkanı vardır.
İş sözleşmesini feshetmek için işverene noter aracılığıyla talebinizi iletebilirsiniz
Fazla çalışma ücreti ödenmediği için işverene noter aracılığıyla fazla çalışma yaptığınız halde buna ilişkin ücretin ödenmediğini, geçmişe dönük olarak ve bundan sonrası için fazla çalışma ücretin ödenmesini, ödenmediği takdirde iş sözleşmesini feshedeceğinizi bildirir bir ihtar çekebilirsiniz.
Noter aracılığıyla yapacağınız ihtara rağmen fazla çalışma ücreti ödenmediği takdirde iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilirsiniz.
Fazla çalışma ücreti ödenmeyen işçi iş mahkemelerinde dava açabilir
Fazla çalışma ücreti ödenmediği gerekçesiyle iş sözleşmesi feshedilen işçi kıdem tazminatı talebinde bulunabilir. Eğer işveren ödeme yapmazsa işçinin iş mahkemelerinde dava açma imkanı vardır.
Fazla çalışma ücreti ödenmeyen işçi açacağı davada neleri talep edebilir?
Fazla çalışma ücreti ödenmeyen işçi iş mahkemesinde açacağı dava iş sözleşmesinin feshine bağlı alacakları ile bundan bağımsız olan alacaklarını talep edebilir. Ayrıntılı bilgi için işçilik alacakları konulu yazımızı okuyabilirsiniz.
- Kıdem tazminatı
- Fazla çalışma ücreti
- Genel tatillerde yapılan çalışmaya ilişkin ücret (UBGT ücreti)
- Yıllık izin ücreti
İşçi iş sözleşmesini feshettiği zaman hak etmiş olduğu ancak kullanmadığı yıllık izinler ücrete dönüşür. İş sözleşmenizi feshettiğiniz tarihte kullanmadığınız yıllık izinler varsa bunlarda son ücretinize göre ücrete dönüşeceğinden mahkemede talep ederek yıllık izin ücretini de alabilirsiniz.