Kıdem tazminatı iş sözleşmesinin feshedilmesiyle hak kazanılacak olan tazminatlardandır. İş Sözleşmesi işveren tarafından ve İş Kanununun 25. maddesinin II numaralı bendinde gösterilen sebepler dışında feshedildiği durumda işçi kıdem tazminatı hak kazanır. Aynı şekilde iş sözleşmesi işçi tarafından İş Kanununun 24. maddesinin II numaralı bendinde gösterilen sebeplerle feshedildiği durumda yine kıdem tazminatına hak kazanılır. Konuya ilişkin daha geniş bilgi için daha önce düzenlediğimiz yazımızı okuyabilirsiniz.
İş sözleşmesi devam ederken kıdem tazminatı adı altında ödeme yapılabilir mi?
İşçinin iş sözleşmesi feshedilmeden işverenler tarafından zaman zaman kıdem tazminatı adı altında ödemeler yapıldığı bilinmektedir. İşveren mali sorunlarla karşılaşmamak için zaman zaman iş sözleşmesi feshedilmeden kıdem tazminatı adı altında ödemeler yapabilmektedir. Buna ilişkin Yasal bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak sorun genellikle işçinin işten ayrılmasıyla ortaya çıkıyor. İş sözleşmesi feshedilen işçi doğal olarak kıdem tazminatı talebinde buluyor. Peki işveren tarafından kıdem tazminatı açıklamasıyla yapılan ödemeler iş akdinin feshinden sonra işçinin hak kazanabileceği kıdem tazminatından sayılacak mı?
İş sözleşmesi devam ederken kıdem tazminatı adı altında yapılan ödemeler avans kabul edilir
İş sözleşmesi devam ederken farlı saiklerle işçiye kıdem tazminatı adı altında yapılan ödemeler esasında geçerli olmaktadır. İş sözleşmesi feshedildikten sonra işçinin işyerinde çalıştığı toplam süre dikkate alınarak son ücreti üzerinden hesaplama yapılır.
Kıdem tazminatı tutarı belirlendikten sonra sözleşme süresince kıdem tazminatı adı altında yapılan ödemeler avans kabul edilerek yasal faiziyle birlikte hesaplanan kıdem tazminatı tutarından mahsup edilerek bakiye tutar işçiye ödenir.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 13.09.2022 tarih ve 2022/8934 Esasa, 2022/8962 karar sayılı ilamında bu konuya ilişkin aşağıdaki şekilde içtihat etmiştir:
İşçinin … sözleşmesi feshedilmediği halde çeşitli nedenlerle kıdem tazminatı adı altında yapılan ödemeler avans niteliğinde sayılmalıdır. İşçinin … sözleşmesinin feshinde kıdem tazminatına hak kazanılması durumunda, işyeri ya da işyerlerinde geçen tüm hizmet sürelerine göre kıdem tazminatı hesaplanmalı, daha önce avans olarak ödenen miktar yasal faiziyle birlikte mahsup edilmelidir. Dairemizin kararlılık kazanmış olan uygulaması bu doğrultudadır.