Ailevi Nedenlerle İstifa Eden İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir mi?

İstifa dilekçesinde "ailevi nedenlerle istifa ediyorum" şeklinde yazarak iş sözleşmesini fesheden bir işçinin kıdem tazminatı hak kazanıp kazanamayacağını inceliyoruz. Yargıtay'ın ilke kararları doğrultusunda değerlendirmemizi sunuyoruz.

featured
Happy family silhouette on the sunset
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kıdem tazminatı, iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı olmayan nedenlerle veya işçi tarafından haklı nedenlerle feshedilmesi halinde işçiye ödenen tazminattır. İşçinin kendi isteği ile işten ayrılması halinde ayrılış nedenine bağlı olarak kıdem tazminatı alıp alamayacağı belirlenir. İş sözleşmesinin işçi tarafından İş Kanunun 24/II maddesinde belirtilen nedenlerle feshedilmesi halinde işçi kıdem tazminatına hak kazanabilecektir.

İşçi, iş sözleşmesini feshederken istifa dilekçesinde hiç bir sebep bildirmeyebilir. Veya istifa dilekçesinde özel nedenler belirterek işten ayrılabilir. Bu iki durumda kıdem tazminatına hak kazanılıp kazanılmayacağını linkte belirttiğimiz yazılarımızda belirtmiştik. Bu yazımızda istifa dilekçesinde ailevi nedenlerle istifa ediyorum diyen bir işçi kıdem tazminatına hak kazanabilir mi?

Ailevi nedenlerle istifa eden işçinin kıdem tazminatı hakkı!

Bilindiği gibi Yargıtay 7. Hukuk Dairesinin kapatılıp 22. Hukuk Dairesi ile 9. Hukuk Dairesi bileştirildikten sonra 9. Hukuk Dairesi faaliyetlerini sürdürmeye başladı. Birleştirilen hukuk daireleri üyeleri bir araya gelerek 2020 yılında yeni ilke kararları aldı.

Yargıtay tarafından belirlenen yani ilke kararlarında işçilerin “ailevi nedeneler” gerekçe göstererek istifa etmesinin yaygın bir uygulama olduğu belirtildi. Ailevi gerekçeler ileri sürülerek yapılan istifanın, sonradan işçilik alacaklarının ileri sürülerek haklı fesih nedenine dönüştürülemeyeceği belirtildi. Ancak 9. Hukuk dairesi buna kadın işçilere ilişkin bir istisna getirdi.

9. Hukuk Dairesi üyelerinden Şahin ÇİL, TBB’nin youtube kanalında yaptığı eğitim açıklamasında, ailevi nedenlerle yapılan istifa durumunda kadın işçilerin evlilik nedenini ileri sürerek bunu haklı fesih nedenine dönüştürebileceğini belirtti.

Bilindiği gibi kadın işçiler evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde işten ayrıldıklarında kıdem tazminatına hak kazanabilmekteler. Evlilik tarihinden sonra ailevi nedenlerle istifa ediyorum” diyen bir işçi, sonradan evlilik nedeniyle istifa ettim diyerek bunu haklı feshe çevirebilecektir. Burada önemli olan husus, istifanın evlilik tarihinden sonra olması gerektiğidir.

Sonuç olarak;

  • Ailevi nedenlerle istifa eden bir işçi kıdem tazminatına hak kazanamayacaktır.
  • Ailevi nedenlerle istifa eden bir işçi dava açması halinde istifasına haklı nedenleri olsa bile bunu istifa dilekçesinde belirtmediği durumda mahkemece kabulü mümkün olmayabilir.
  • Ailevi nedenlerle istifa eden kadın işçi, ailevi nedenlerden kastının evlilik olduğunu ileri sürerek kıdem tazminatı alabilir.
  • Bu durumda kadın işçinin istifasının evlilikten sonra ve evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde istifa etmiş olması gerekir

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ailevi Nedenlerle İstifa Eden İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir mi?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

İşçi Danışmanlık ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!